Myter og fakta om fettsuging

På den ene siden så virker fettsuging som en lettvint løsning for å bli kvitt ekstra bilringer og dobbelthaker. På den andre siden så har mange av oss sett på tv fettsuging bli utført, og selve inngrepet kan virke brutalt og smertefullt.

fettsuging

Erfarne kirurger sier at fettsuging er den absolutt beste måten å forme en kroppsfigur på, og at metodene har forandret og forbedret seg opp gjennom årene. I tillegg sier ekspertene og de som har gjort det selv at det faktisk ikke er like smertefullt som det ser ut som.

Fettsuging akkurat det fettet man ønsker å få bort

Kirurger er på en måte kunstnere når det kommer til fettsuging og liposkulptur. De former kroppen og lager bedre balanse og symmetri slik at man er mye nærmere drømmekroppen sin. Om man ikke får akkurat drømmekroppen, så får man gjort noe med de fettrike områdene på kroppen som trening ikke har hjulpet på.

fettsuging og liposkulptur

Det er faktisk sånn at noe av fettet ikke rikker seg uansett hvor my man trener eller hvor flink man er med kostholdet. Det er i disse tilfellene at fettsuging virkelig kan være løsningen.

Det kan være at lårene er overdimensjonerte slik at alle bukser passer rundt livet og i baken, men stanser ved lårene. Andre har problemer med fettansamlinger rundt knærne som vanskelig lar seg gjøre ved hjelp av fysisk aktivitet. I andre tilfeller så gjøres fettsuging i kombinasjon med andre typer kosmetiske inngrep.

Ved for eksempel brystforstørring kan man bruke egne fettceller hvis målet er å gå opp rundt en størrelse i bh-cup. Dette er spesielt en «vinn vinn» situasjon, og det er fordi man slipper kunstige implantater og samtidig får fjernet overskuddsfett fra et annet sted på kroppen.

Men som sagt så er ikke fettsuging hverken en slankemetode eller en kvikk fiks. Man må sette seg godt inn i hva fettsuging egentlig går ut på og mye informasjon kan fås ved blant annet konsultasjonstimer.

Myter og fakta om fettsuging

Myter og fakta om fettsuging

  • Blir man kald på de stedene på kroppen man fettsuges fordi man mangler fett og får dårlig blodsirkulasjon?
  • Nei det skal man ikke bli. Man skal ikke fjerne små blodårer i det området som fettsuges. Hvis noen av blodårene blir ødelagt eller fjernet så vil disse vokse ut igjen. Det er ingen studier som viser at man får kalde steder på kroppen i etterkant av en fettsuging. Hvis dette skjer så vil det nok da bety at det er gjort en feil og eventuelt blitt fjernet for mye fettceller.
  • Man kan risikere å få skader på indre organer som ligger i nærheten av det området som fettsuges.
  • Ja det har skjedd, men de ytterst få gangene dette har hendt så har det foreligget helt klare årsaker til hvorfor. Det er så uhyre sjeldent at det har hendt, og i de få gangene har det vært på grunn av manglende erfaring og utdannelse av kirurgen som utførte inngrepet. Velger man en godkjent klinikk i Norge, vil man være sikret at kirurgen er spesialist innen fettsuging.
  • Apparatet som brukes under fettsuging kan bli altfor varm og forårsake forbrenninger under huden.
  • Nei, det var noen som kunne skje før i tiden hvis kirurgene brukte den gamle ultralydteknikken på feil måte.
  • Fettsugingen blir nesten bortkastet fordi man ofte legger på seg siden en må holde seg helt i ro i alt fra 6 til 8 uker etter inngrepet.
  • Nei det er feil. Man trenger kun å holde seg i ro i en til to dager etter man har fått utført fettsuging.
  • Man kan endre hormonbalansen når man fjerner fettceller kirurgisk. Fettvevet er viktig for produksjon av østrogen og kvinner som senere kommer i overgangsalderen vil få problemer med hormonnivået.
  • Dette er en teori som ingen har klart å bevise. En rekke studier som har hatt som mål å finne om det foreligger beviselige fakta, har ikke funnet noen endringer i hormonstatusen.
  • Etter fettsuging så kan man oppleve å få ødemer. Det er svelling og væskeansamlinger og man kan ha det i flere uker og opptil noen måneder etter inngrepet.
  • Ja dette stemmer.

Største misoppfatningen

Det er helt klart en svært stor misoppfatning at fettsuging er en enkel og grei slankeoperasjon. Det er kanskje tvert imot det motsatte. Man skal være tilnærmet normalvektig for å kunne utføre inngrepet. De som har vært overvektig og hvor kirurgen allikevel har gjort fettsugingen, så har stort sett disse personene ikke vært fornøyd med det endelige resultatet.

Så hvorfor skal man være normalvektig for å kunne ta fettsuging? Og hva betyr det at man er normalvektig? Først så skal man ikke være overvektig rett og slett på grunn av den økte risikoen generelt ved operasjoner. Og i tillegg så vil ikke resultat bli godt. De fleste klinikkene setter en grense ved at personer må ha en BMI (Body Mass Index) på maksimum 30. Har man en BMI på over 30 så vil man ha en for høy vekt.

Body Mass Index

Fettsuging er definitivt ikke en slankemetode. Ber man om en konsultasjon og kirurgen finner at man er overvektig og har en for høy BMI, så vil man mest sannsynlig bli bedt om å foreta en vektreduksjon først. Fettsuging er altså ikke at man kirurgisk tar vekk en hel masse fett slik at man går ned i vekt. Fettsuging er figurforming hvor man fjerner fett på steder man ikke har klart å fjerne det selv. Kirurgen foretar figurforming ved at for eksempel fjerne fett rundt livvidden så fremheves og skapes timeglassfiguren. Fjernes fettdepoter fra de såkalte ridebukselårene, oppnår man jevnere og rundere hofter og lår.

Tiden etter fettsuging

Klarer man å opprettholde vekten slik at den er stabil så vil også resultatet vare. Kroppen produserer ikke nye fettceller så det vokser ikke frem nye fettceller i området man fettsuget.

Tiden etter fettsuging

Det man må vite er at man fjerner ikke absolutt alle fettceller fra et område. Det vil være igjen en andel fettceller og fettceller kan vokse i størrelse når man går opp i vekt. Derfor vil man beholde resultatet hvis man har en stabil vekt i etterkant av inngrepet. Endelig resultat kan man se etter omtrent to til fire måneder fra inngrepet gjøres. Videre skal man ha en kontrolltime ved klinikken i løpet av 3 til 6 måneder i etterkant.

Hvordan velge klinikk?

Er man kommet så langt at man faktisk har bestemt seg så må man finne ut hvor man skal ta fettsugingen. Denne prosedyren koster en del så prisen er nok også ganske viktig for mange. Det er mange godkjente klinikker i Norge og de fleste fører generelle prislister på nettsidene sine.

Helt korrekt pris får man nok ikke før man har hatt en konsultasjonstime. Det er store individuelle forskjeller på hva som må gjøres for å oppnå ønsket og tilfredsstillende resultat, og dette er med på å avgjøre prisen.

De fleste klinikkene tilbyr konsultasjonstimer som ikke er bindene. Enkelte krever et gebyr på for eksempel 500 kr, men hos andre kan det være gratis. Det som er utrolig viktig er at man føler at kommunikasjonen er god mellom en selv og kirurgen som skal utføre operasjonen. Man skal få svar på alle spørsmål en har og føle at man vet hva veien videre blir og hva som kreves av en selv før selve operasjonen.

Kilder: